Румен Радев: Имаме нужда от силни и легитимни институции, които да увладеят кризите

От гласуването ни зависи колко силни и устойчиви ще бъдат правителството и парламентът утре, заяви президентът

Топ
11:17 - 02 Октомври 2022
1717
Румен Радев: Имаме нужда от силни и легитимни институции, които да увладеят кризите

"България има нужда от силни и легитимни институции, които да увладеят кризите, да вземат стратегически реформи. От гласуването ни днес зависи колко силни, устойчиви и легитимни ще бъдат и правителството, и парламентът утре", заяви президентът Румен Радев, след като даде своя вот. 

Държавният глава призова гражданите да излязат и да гласуват, да не оставят по никакъв начин да бъдат отклонени от своето конституционно право на глас и да не оставят никой друг да решава вместо тях.

"Изборите са право, но и отговорност на всеки един от нас към бъдещето на България, отговорност към себе си и своите близки", каза Румен Радев, който отказа да отговори дали е оптимист за създаването на конфигурация, която да гарантира работещ парламент. Президентът изрази надежда българите да проявят зрялост и да гласуват.

"Знаем, че няма да бъде лесно. Вече видяхме, че все по-трудно се съставят правителства. Тук сблъсъкът е межу две тези - правителство на всяка цена, което може в последствие да доведе до неустойчивост на правителството, и отстояване на принципите и очертаните червени линии, което води пък до размиване на тяхната политическа физиономия", смята Радев.