Румен Радев към българите в Унгария : Най-вълнуваща е срещата с вас

Повече от 100 години градите една малка България, обърна се президентът към сънародниците

Новини
22:48 - 13 Юни 2019
3190
Румен Радев към българите в Унгария: Най-вълнуваща е срещата с вас

"Мнението за българите в Унгария е много високо и заслугата за това е ваша", обърна се президентът Румен Радев към българската общност на среща тази вечер в посолството ни в Будапеща.

Държавният глава е на двудневно официално посещение в Унгария.

Радев отбеляза, че българската общност в Унгария е най-старата в Европа, една от най големите и най-задружните, която повече от 100 години гради тук една малка България - с много любов и много усърдие.

"Вие сте успели да се запазите като идентичност, да останете сплотени, да пазите нашите дух, традиции, култура, език, което е изключително важно", обърна се държавният глава към представителите на общността ни в Унгария.

Румен Радев изказа благодарност на Дружеството на българите в Унгария, на хората, ангажирани с българското училище и с църквата "Св. Св. Кирил и Методий". Вдигате изключително много авторитета на България, посочи президентът.

Държавният глава изрази благодарност на унгарското правителство и президент, защото те имат важна роля в подкрепата за запазване на езика, националната идентичност и историческата памет на българите в Унгария.

Радев приветства българите за инициативата 19 октомври да бъде обявен за ден на българо-унгарското приятелство. 

"Където и да избере човек да живее, според мен не трябва да забравя родината", заяви Румен Радев.