Румен Радев към народа: Трябва повече контрол на управлението (ВИДЕО)

Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които се спазват от всички, отсече президентът

Общество
15:19 - 04 Септември 2019
2407
Румен Радев към народа: Трябва повече контрол на управлението (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев публикува във фейсбук страницата си пълното слово, което изнесе по-рано днес като "обръщене към народа". Предлагаме ви текста без редакторска намеса:

Нужна е промяна, която да засили гражданското участие и контрол върху управлението, да направи институциите по-прозрачни и отчетни, да разгърне инициативата на българските граждани, тяхното по-пълноценно участие в обществения живот. Необходима ни е силна държава с ясни правила и ред, които работят за народа и се спазват от всички.

В обръщението си към народа и Народното събрание призовах българския парламент като централен държавен орган и изразител на волята на народа, като най-висока трибуна за дебати и решения, ефективно да изпълнява конституционната си роля за контрол на изпълнителната власт.

България трябва да се превърне в нормална европейска държава – с върховенство на правото, с активно гражданско общество, с прозрачни, отчетни и отговорни институции, които да работят ефективно и то в интерес на гражданите. Всеки, който работи не за лични, корпоративни или тясно-партийни интереси, а за благоденствието на българския народ, ще има съюзник в мое лице.

Времето за промяна неумолимо изтича, така както изтичат навън младите и трудоспособни българи, така както гаснат едно след друго българските села и оставените на произвола български пенсионери.

България продължава да губи своето най-ценно богатство – хората. Голяма част от българските граждани се отчуждават от собствената си държава. Чезнат основните фактори за ефективното управление – прозрачност, отчетност и отговорност.

Всеизвестно е, че когато постепенно властта се отнема от народа и се концентрира в тесен кръг хора, те я трансформират в икономически облаги и медиен комфорт и ги инвестират в още повече власт. Така този тесен кръг бетонира своята безконтролна власт и порочният цикъл се затваря. При такава формула няма развитие, няма сигурност и просперитет. Има бедност, корупция и неграмотност.

Или апатията ще продължи да опразва България, или улицата ще помете статуквото, ако в новата сесия парламентът не концентрира усилия върху важни за бъдещето на страната решения.