Румен Радев мълчи за Даниел Митов, няма срок да го назначи

Според Наталия Киселова държавният глава е бил уведомен предварително за готвената рокада и най-късно утре ще издаде указа за смяна

Политика
09:40 - 16 Април 2024
1877
Румен Радев мълчи за Даниел Митов, няма срок да го назначи

Президентът Румен Радев може да забави промяната на служебния външен министър. Късно вечерта в понеделник премиерът Димитър Главчев му предложи да издаде указ, с който да освободи от поста Стефан Димитров и да назначи за министър на външните работи Даниел Митов.

Президентът Радев все още не е коментирал дали ще одобри промяната. Президентът обаче няма срок, в който да издаде указ за промяна в състава на служебния кабинет, разясни в "Денят започва" по БНТ преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Според нея държавният глава е бил уведомен предварително за готвената рокада и най-късно утре ще издаде указа за смяна на външния министър.

Късно вечерта в понеделник премиерът Димитър Главчев поиска да бъде махнат служебният външен министър Стефан Димитров. Според неофициална информация на "24 часа" той ядосал министър-председателя като изчезнал в нощта на събота срещу неделя, когато Иран атакува Израел. Тогава Димитров бил търсен както от Главчев, така и от дипломати, но телефонът му бил изключен. След това около 4 сутринта пък Димитров публикува позиция, която не била съгласувана с никого в правителството.