Румен Радев награди сина на Цецка Цачева

Общество
22:45 - 07 Октомври 2019
16701
Румен Радев награди сина на Цецка Цачева

С грамота за дебютен пробив в компютърните технологии президентът Румен Радев отличи сина на Цецка Цачева- Румен Данговски, бакалавър по математика и физика от Масачузецкия технологичен институт. Държавният глава днес раздаде традиционните награди "Джон Атанасов".

Наследникът на Цецка е и кандидат магистър и докторант по електронно инженерство и компютърни науки в МТИ.

Румен Данговски работи върху компютърни модели, вдъхновени от фундаменталната наука, намиращи приложение в изкуствения интелект.

През януари 2018 Румен става първият служител на компания Lightelligence inc., която цели да предостави следващото поколение от оптични чипове за изкуствен интелект.

В Lightelligence, той предоставя алгоритъм за разпознаване на цифри от банката от данни MNIST, който работи върху чип, програмиращ със светлина, а не с електрони.  Работата си по време на докторантурата в МТИ Румен посвещава на изработката на ефективно трансферно обучение, т.е. пренасянето на знание от една задача в друга при машинно самообучение.

Голямата награда „Джон Атанасов” отиде при д-р Свилен Кънев – доктор по компютърни науки, Харвард, САЩ.

Той е старши софтуерен инженер в Google, където работи над новото поколение на най-мащабните компютърни системи в света.

Свилен има бакалавърска, магистърска и докторска степен по компютърни науки от Харвард. Основният му научен интерес и принос е в областта на компютърните архитектури - на границата между хардуер и софтуер.

Автор е на десетки публикации (цитирани над 500 пъти) в най-престижните конференции в областта. Темите им варират - надеждност на процесори при наличието на различен тип вариации, хардуерна поддръжка за автоматично открити паралелни изчисления, хардуерна поддръжка за заделяне на памет, оптимизация на мащабни компютърни системи, и други.

Статиите му са избирани три пъти от IEEE Micro и ACM измежду най-влиятелните в областта на компютърните архитектури за съответните календарни години. От 2014 насам, д-р Кънев се концентрира върху оптимизацията на мащабни компютърни системи.

Най-широко цитираното и най-прилагано негово откритие datacenter tax касае нови подходи за оптимизация на съвременните процесори - с около 30%. През 2019, почти всеки голям оператор на центрове за данни има публично обявени планове за хардуер, който подобрява datacenter tax.