Румен Радев освети 55-метров пилон с трибагреника и в Ямбол

Нека заедно издигнем българския флаг като противоотрова на нихилизма, призова президентът

Актуални новини
20:50 - 13 Септември 2023 (обновена)
25956
Румен Радев освети 55-метров пилон с трибагреника и в Ямбол

В Ямбол беше издигнат националният флаг на България на 55-метров пилон на най-високата точка в града. На церемонията участва президентът Румен Радев. Знамето е с размери 11 на 18 метра. Пилонът е издигнат на най-високото място в града. Инициативата за поставянето му е на Община Ямбол. Голяма част от средствата са събрани от дарения. Според местната управа това е най-високият пилон с националния флаг в урбанизирана територия у нас.

"На Рожен, на Шипка и Петрова нива и навред из страната усещам едно просветлено и искрено желание в хората да отхвърлят натрапвания комплекс за малоценност, на чувството за обреченост, на внушението, че някой друг решава вместо нас. Усещам го и тук, където и да ни отведат ветровете на живота, на каквито и каузи да отдадем нашите сили, винаги ще ни свързва нишка в бяло зелено и червено", заяви президентът Румен Радев. 

"Осъзнаването е пътят към съхраняването на нашата държава, към процъфтяването на нашето общество. Нека заедно издигнем трибагреника като противоотрова на нихилизма и като послание към нашите деца, че България ще пребъде", каза още той.

Церемонията започна с изпълнения на Гвардейския представителен духов оркестър. След това президентът прие почетния гвардейски строй. Церемонията завърши с празнична заря.

Историята на българското знаме има специално значение за Ямбол. Идеята за създаването на неговия първообраз принадлежи на ямболлията Иван Параскевов, а изработването му през 1877 г. е дело на 14-годишната му дъщеря Стилияна Параскевова. Тя ушива Браилското знаме - в бяло, зелено и червено.

След Освобождението знамето се съхранява в Знаменната зала на двореца, откъдето през 1946 г. е предадено в Националния военноисторически музей. По-рано през деня в Ямбол беше открит паметник на Иван Параскевов, а на Националния празник – 3 март, през 2022 г. – и паметник на Стилияна Параскевова.

През юли т.г. президентът Радев присъства и на церемонията по издигането на българското знаме на пилон с височина 111 метра на Рожен.