Румен Радев откри Чешко-български бизнес форум в Прага

Новини
14:13 - 11 Май 2022
1611
Румен Радев откри Чешко-български бизнес форум в Прага

Във втория ден от посещението си в Чехия президентът Румен Радев и чешкият министър на промишлеността и търговията Йозеф Сикела откриха Чешко-български бизнес форум под мотото "Заедно постигаме повече". След това българският държавен глава се срещна със сънародници.

Радев заяви, че отличните, по думите му, връзки между българския и чешкия народ са стабилна основа за развитие и на бизнес отношенията

Държавният ни глава призова предприемачите от двете страни да се възползват от добрите възможности за инвестиции у нас.

"Не можем да не сме доволни от факта, че за последните 10 години ние утроихме стокообмена".

Българската бизнес делегация е представена от секторите "Индустрия", "Енергетика", "Електроника", "Информационни и комуникационни технологии", "Биотехнологии", "Машиностроене", "Хранително-вкусова промишленост", "Отбрана", "Сигурност".

Румен Радев разговаря в посолството ни в Прага и с представители на Сдруженията от българската общност. Радев е изключително доволен от това как те са интегрирани в обществото в Чехия.

"Благодаря ви много за това, че пазите нашия дух, традиции, език, но и че допринасяте с труда си за една успешна перспектива за откриване на нови хоризонти в нашите отношения, така важни в предизвикателните времена за Европа, в които живеем".

При вчерашните си срещи в Прага президентът отбеляза, че пълноценният политически диалог на най-високо равнище е важно условие за развитието на двустранните отношения във всички сфери от взаимен интерес.

"Стокообменът е рекорден, той бележи ръст всяка година с двуцифрено число, но ние споделяме убеждението, че можем заедно да постигнем много повече в редица важни области със съвместни инвестиции и проекти като иновациите, информационните технологии, автомобилната, военната и отбранителната промишленост, енергетиката, здравеопазването, туризма, инфраструктурата.

Съпругата на президента – Десислава Радева, ще посети Българското училище "Петър Берон" в Прага, което е с 74-годишна история. В него се учат около 125 български деца.