Румен Радев приветства Реджеп Ердоган

Актуални новини
12:10 - 29 Май 2023
1486
Румен Радев приветства Реджеп Ердоган

Държавният глава Румен Радев поздрави своя колега Реджеп Тайип Ердоган по повод преизбирането му като президент на Република Турция на изборите, проведени вчера в страната. Това съобщиха от прессекретариата на президента.

Българският президент изразява увереност, че отлично развиващото се през последния период двустранно и многостранно сътрудничество между България и Турция ще продължи да се надгражда още повече по време на новия мандат на президента Ердоган и ще бъде фактор за укрепване на добросъседството, доверието, сигурността и сътрудничеството в региона на Югоизточна Европа.

Президентът Радев откроява общите усилия на България и Турция в сферата на енергийната сигурност, свързаността, икономическото и търговско сътрудничество и въпросите на миграцията като фактори за преодоляване на предизвикателствата и в интерес на напредъка на двата народа и на региона, информират още от президентския прессекретариат.

Вчера председателят на Висшата избирателна комисия на Турция Ахмет Йенер обяви победата на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган на втория кръг на президентските избори в Турция. Ердоган е получил 52,14 процента от гласовете, а опонентът му от опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу – 47,86 процента, показват предварителните резултати, цитирани от Йенер.