Румен Радев пусна промените в Закона за извънредното положение

Измененият акт излиза утре в „Държавен вестник”

Политика
17:39 - 08 Април 2020
2149
Румен Радев пусна промените в Закона за извънредното положение

Промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение излизат утре в извънреден брой на Държавен вестник, предаде news.lex.bg.

Това става ясно от вече публикуваното му съдържание, което пък означава, че президентът Румен Радев не наложил вето. Предположение, че измененията може да бъдат върнати за повторно обсъждане от държавния глава, направи днес правосъдният министър Данаил Кирилов с уточнението, че според него ветото вече е изгубило, както правния, така и политическия си смисъл.

Депутатите приеха последните промени в закона в понеделник малко преди полунощ след близо 15-часово заседание и те ще започнат да действат веднага след публикуването им утре.

Основни промени в закона са свързани с работата на съдилищата и с това кои срокове по дела ще текат по време на извънредното положение. В разпоредбата на закона по този въпрос остана само общото правило, че от 13 март до края на извънредното положение спират да текат процесуалните срокове по съдебните, арбитражните и изпълнителните производства, но се въведоха изключения за 21 вида наказателни, 7 вида граждански и търговски и 16 вида административни дела.

От закона отпадна правилото, че в този период не текат сроковете за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства, с изключение на производствата по Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове.

Тъй като промените за това кои срокове текат и кои – не, бяха направени насред извънредното положение, депутатите дадоха 7 дни на магистратите, адвокатите, гражданите и бизнеса, за да се запознаят с тях.

С промените парламентът единодушно отмени и съдебната ваканция през 2020 г., като  прие още, че по време на извънредното положение съдилищата могат да провеждат открити заседания от разстояние.

Друго от измененията ограничи действието на чл. 6 от закона, който иначе обхващате всички задължения на частноправните субекти, до договорите за кредит и лизинг. Така след влизането в сила на измененията утре правилото, че при забава на плащанията по време на извънредното положение не се начисляват лихви за забава и неустойки, задължението не може да бъде обявено за предсрочно изискуемо и договорът не може да бъде развален поради неизпълнение, ще важи само за кредитите и лизингите.

Със закона беше направена и важна промяна в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) и несеквестируемият трудов доход беше увеличен от 250 лв. на 610 лв.

От утре ще станат факт и новите по-ниски размери на глобата за нарушаване на здравните мерки. Санкцията вече няма да е 5000 лв., а от 300 до 1000 лв.

Заедно с измененията в закона за извънредното положение в Държавен вестник утре ще бъдат обнародвани и промените в Закона за бюджета, и решението на депутатите, с което лишиха себе си и още десетки заемащи висши държавни длъжности от възнаграждения по време на епидемията.