Румен Радев се отчита за три години президент

Топ
07:45 - 28 Януари 2020
1312
Румен Радев се отчита за три години президент

През януари 2020 г. се навършват три години от встъпването на Румен Радев и Илияна Йотова като президент и вицепрезидент. По този повод днес те ще дадат пресконференция на „Дондуков“ 2.

Румен Радев, чиято кандидатура беше издигната от БСП, е президент №5 в историята, при това демократично избран. На изборите в края на 2016 г. той спечели втория тур с подкрепата на малко над 58% от българите, отишли до урните, за да упражнят правото си на вот. Тогава Радев победи кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева, която получи близо 35% от гласовете.

През последните години Радев се наложи като българския политик с най-висок рейтинг.

От началото на мандата си държавният глава упражни правото си на вето 19 пъти. В 16 от случаите той оспорва отделни разпоредби, а три пъти изцяло приетите закони. Всичките върнати закони бяха повторно приети в парламента.

Като президент той се е срещал с редица държавни ръководители като Ангела Меркел, Александър Вучич, Виктор Орбан, Еманюел Макрон, Себастиан Курц, Владимир Путин, Доналд Тръмп и др.

През май 2018 г. Радев е на официално посещение в Русия, където се среща с премиера Дмитрий Медведев и президента Владимир Путин. Тази визита на български президент в Русия е първата след 10-годишна пауза от високо равнище между президентите на двете страни.

През следващите месеци се очаква държавният глава да предложи промени в Конституцията, свързани със съдебната власт. Миналата година Радев започна консултации за необходимостта от поправки в основния закон, които продължават и през 2020 година.