Румен Радев: Ще искам промяна в Конституцията

Президентът събира юридическия си екип в първите дни на 2020 г.

Новини
21:34 - 11 Декември 2019
2956
Румен Радев: Ще искам промяна в Конституцията

Президентът Румен Радев обяви в интервю за предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви, излъчено в сряда вечер, че в България има паралелна власт и тя трябва да бъде неутрализирана. По думите му "разделението на властите се изпразва все повече от съдържание" и това довеждало до приемането на лобистки закони между първо и второ четене в Народното събрание.

"Когато правителството харчи на тъмно милиардни изкуствени излишъци, когато се шири корупция, трябва да преосмислим мястото на българските институции за преодоляване на ерозията на държавността и за неутрализиране на паралелната власт", добави президентът. 

Радев обяви, че ще се възползва от конституционното си право да предложи промени в основния закон на държавата - Конституцията. Коментарът му дойде, докато обсъждаше предложението на властта за "независим" прокурор, който ще е единственият с правомощия да разследва за престъпления от общ характер главния прокурор и неговите заместници. Законопроектът беше предложен на извънредно заседание през уикенда, след като Венецианската комисия и Комитетът на министрите към Съвета на Европа излязоха с остри и критични становища за предлаганите още през юни промени от министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

"Начинът за реализация на тези идеи не се покриват с моите. Още в началото управляващите тръгват с нарушение на закона за нормативните актове. Къде беше общественото обсъждане на този въпрос? Въпросът за ефективното разследване на главния прокурор се поставя от 10 години и чак в залеза на своето управление Бойко Борисов решава да го повдигне, и то в типичния си стил", добави Радев. Той каза още, че с интерес ще следи дебатите в парламента при обсъждането на промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които трябва да се регламентира фигурата на "независим" прокурор. За него е важно да се види дали законопроектът няма да влезе в колизия с конституцията, тъй като "въвеждането на нова и мощна фигура, понякога по-силна дори от главния прокурор", не е записано по никакъв начин в конституцията.

"Ако този нов независим прокурор наруши закона, кой ще го разследва? Може би пак главният прокурор? Проблемът е по-дълбок и той няма да се реши с този законопроект. Не случайно Венецианската комисия издаде препоръки за дълбоки законодателни промени, за нови правила и за еволюция на политическата култура. Това явно е непосилна задача в един узрял етап на управлението на Борисов", допълни Радев и припомни, че според чл. 154 от конституцията има право да предложи промени.

Той каза още, че каквито и конституционни промени предложи, те ще бъдат разгледани от депутатите и всяка партия ще трябва да вземе отношение по тях. Държавният глава посочи, че би поискал и въвеждането на индивидуална конституционна жалба, каквато опция липсвала в момента.

Според източник от президентството, Румен Радев планира първо да събере правния си съвет, за да чуе мненията на юристи за евентуални изменения в основния закон, а после да проведе дебати с политици и експерти. Най-вероятно това ще стане още в първите дни на 2020 г.