Румен Радев: Вече дарих заплатата си на общ. Видин, не като депутатите – в края на ужаса (ВИДЕО)

Политика
11:42 - 07 Април 2020 (обновена)
6905
Румен Радев: Вече дарих заплатата си на общ. Видин, не като депутатите – в края на ужаса (ВИДЕО)

Дарих цялата си заплата на община Видин преди месец. Новината съобщи президентът Румен Радев на брифинг за медиите след края на посещението си в „Пирогов“ на днешния Световен ден на здравето.

За разлика от депутатите и министрите, които възнамеряват да си дарят заплатите към края на извънредното положение, аз го направих в началото, уточни държавният глава.

„Преди половин месец аз си дарих цялата заплата за възрастните хора на община Видин. За мен дарението има смисъл, когато е навреме и е далеч от камерите. Другото е суета и популизъм", подчерта Радев.

Искам да благодаря на всички лекари, медицински сестри, медицински специалисти за техния висок морал, смелост и всеотдайност в борбата за живота на всеки българин.

Искам да благодаря и на проф. Асен Балтов (шеф на „Пирогов“, б.ред.) и на неговия прекрасен екип за навременните мерки и перфектната организация, затова, че в едни много кратки срокове са успели да изградят на практика ново инфекциозно отделение, да усилят дихателната реанимация в това отделение. Както знаете, от вчера вече имат нова лаборатория за тестване. Всичко това е направено основно с дарения, които вече надхвърлят 3,5 млн. лева, напомни държавният глава.

Крайно време е и държавата да се намеси финансово и организационно в тази ситуация. Още в началото на кризата много ясно заявих, че заедно със здравните мерки, трябват навременни, солидни мерки за борба с икономическата криза, защото яко няма адекватна реакция, ще стигнем до социално-икономическа катастрофа.

Има вече прохождане с тези мерки, но все още сме далече от желаното, констатира президентът.

На въпрос какво прави Първата дама за децата, които са на дистанционно обучение, Румен Радев съобщи, че Десислава Радева вече е дарила 10 000 лева за храна на възрастни хора.

Когато моята съпруга обикаляше изолираните и опустели трънски села по Коледа, да носи храна и подаръци на хората, вие къде бяхте?, попита риторично Радев репортера на жълт сайт с отявлено лошо отношение към президентската институция.

Според Радев обществото трябва да продължава с дисциплината и да спазва стриктно указанията, които се дават от властите. Трябва да се помисли не само за физическото, но и за психическото здраве на народа, призова върховният главнокомандващ.

Имам свои идеи, предлагам досега, част от моите предложения се изпълняват, част не. Но властите вървят по моите стъпки, които аз казвам да се направят, каза Радев. И даде за пример Австрия, Германия, Дания, Норвегия. Ще дойдем на положението, което аз призовах.

Хората, които вземат тези решения, са сити хора. Но много българи има вече, които гладуват. Затова казвам – не чакайте момента, в който гладът ще победи страхът. Тогава последствията могат да бъдат непредсказуеми, обясни той. И предупреди, че трябва да се вземат мерки да няма гласни хора, защото гладният човек ще излезе на улицата.

Премиерът да се запознае със законите и конституцията и да види къде президентът може да налага вето. Не може на решение на Народното събрание, така Радев коментира заканата на Бойко Борисов от миналата седмица, че ако президентът наложи вето на удължаването на извънредното положение, той ще изкара ГЕРБ от парламента. „Гьоте е казал: Няма нищо по-страшно от активната глупост“, коментира Радев.