Румен Радев за F16 : Има скрити и неуточнени клаузи в договора

Българските правителства ще бъдат въвлечени в задължения десетилетия напред, предвеща президентът

Новини
18:15 - 24 Юли 2019
2925
Румен Радев за F16: Има скрити и неуточнени клаузи в договора

В договорите за F-16 има "скрити и неуточнени разходи, които България ще плаща впоследствие", заяви президентът Румен Радев в извънредно обръщение, в което обясни мотивите си за наложеното вето.

"Поемането на тези задължение въвличат за десетилетия напред българските правителства в непосилни финансови задължения.", заяви държавният глава. И обясни, че изпълнителят може да прави промяна в клаузите на договора по отношение цени, срокове и обем на доставки и услуги без съгласуване с българската страна.

Не конкретният тип самолет сам по себе си, а наличието на реални способности определя авторитета и бъдещето на българските ВВС и нашата евроатлантическа принадлежност, допълни Радев.

"Изграждането на съвременни отбранителни способности изисква всеобхватно и дългосрочно планиране. А в нашия случай, при колосални разходи за България, липсва дори дебат", каза още държавният глава. Радев попита кога ще придобием пълния необходим пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, който гарантира многофункционалните способности на самолетите. "Кога ще придобием способности за пълноценна поддръжка тук, в България, без които ежегодната експлоатация на самолета се оскъпява. Кога ще изградим сложна инфраструктура? Кога ще закупим следващите 8 самолета? Кога ескадрилата F-16 ще придобие оперативна способност? Кога, как и колко ще платим за всичко това", продължи с въпросите Радев.

Според президента всички тези обстоятелства генерират нестабилност за процеса на модернизация на българските ВВС и излагат на риск модернизацията на сухопътни войски и ВМС, без която и самият проект на изтребителите става несъстоятелен, допълни той. И поиска максимална прозрачност и отчетност.

Поемането на публични разходи в страна с огромна бедност изисква максимална публичност.Тези разходи не са нито на премиера, нито на министрите, а на българските граждани, подчерта Радев.

Радев настоя за "задължителен нов дебат в Народното събрание, който да даде ясен отговор как са защитени българските интереси по отношение на цената за придобиване на новите самолети от 2,2 млрд. лв. без ДДС при 100% авансово плащане, срок за доставка най-рано 4 г., орязаният пакет въоръжение, оборудване, услуги, при който самолетът остава с ограничени способности".

Днес Комисията по отбрана преодоля наложеното от президента вето върху закона за ратифициране на договорите за закупуване на самолети F-16 Block 70 и необходимото оборудване. След дебат, който продължи повече от час и половина, с 13 гласа "за" и 7 "против", комисията предлага на парламента да приеме повторно закона за ратифициране на международните договори.

 Очаквайте подробности