Румен Радев започва срещи за избора на нов главен прокурор

Седем месеца преди края на мандата на Сотир Цацаров президентът избистря правомощията на обвинител №1

У нас
07:56 - 13 Май 2019
2452
Румен Радев започва срещи за избора на нов главен прокурор

Седем месеца преди края на мандата на Сотир Цацаров президентът Румен Радев започва поредица от среща във връзка с критериите за избор и правомощията на следващ главен прокурор. Първата е с настоящия обвинител №1 Сотир Цацаров.

Президентските консултации предшестват с близо два месеца най-ранния възможен срок за стартиране на процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров. Той е 10 юли. Най-късният възможен  е 10 септември, като – според неофициална информация, нагласата на членовете на Висшия съдебен съвет е процедурата да започне в началото на септември.

Изборът протича по процедура, изработена от предишния съдебен кадрови орган и е еднотипна за т.нар. "тримата големи в Темида" – главеният  прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. В рамките на консултациите, които ще продължат през следващите два месеца, държавният глава ще се срещне и с Лозан Панов и Георги Чолаков.

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той – кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от  25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров.

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както направи в началото на мандата си с избрания за председател на ВАС Георги Чолаков.

Това конститутиционно правомощие, както интересът на Румен Радев по темата "Съдебна реформа и справедливост", обяснява и активността на държавния глава около личността на следващия, пети по ред, главен прокурор след демократичните промени в България.