Румен Радев зове пред кмет на ГЕРБ: Да разнищим злоупотребите във властта (ВИДЕО)

Политика
12:51 - 29 Юни 2020
4835
Румен Радев зове пред кмет на ГЕРБ: Да разнищим злоупотребите във властта (ВИДЕО)

Президентът Румен Радев не пожали управляващите и разкритикува остро властта при своя среща с кмета на Козлодуй Маринела Иванова, която е от...ГЕРБ. Пред журналисти държавният глава отново обясни, че за новите и старите записи, на които се твърди, че са с гласа на премиера, продължава да смятам, че трябва да се направи независима експертиза относно тяхната автентичност.

„Тя не може да бъде осигурена от българската прокуратура, която е заинтересована страна. Знаете, в един от записите името на главния прокурор се споменава като възторжен фен на премиера. Записите наистина са тревожни, защото, ако се установи тяхната автентичност, това показва и на лицето на Европа кой и как управлява. Надявам се в приоритетите на премиера да не са интригите”, подчерта Радев в компанията на кмета от ГЕРБ.

„Ядрената енергетика е стратегически отрасъл в България и в момента говорим за лицензи, проекти, инвестиции, но най-важното в ядрената енергетика са хората”, каза още президентът за посещението си в Козлодуй. Той заяви, че кадрите, които се подготвят трябва да са на изключително високо ниво и ние трябва да се гордеем със своите кадри, които България с течение на десетилетия е подготвяла. Но и тук има също проблем с попълването на млади кадри, обясни Радев.

Пред журналистите държавният глава се зарадва: „Срещите ми с хората през последните седмици ми обещават, че страхът и манипулациите, с които се облъчват гражданите, не могат да спрат зараждащите се промени в обществото. Това няма как да стане”, отсече Радев.

Попитан каква би била реакцията му към записите, ако беше главен прокурор, Румен Радев бе категоричен: „Еднакъв подход, еднакъв аршин за всички, фокус върху огромните злоупотреби там, където изтича обществен ресурс, там, където има огромна корупция, независими експертизи за установяване на истината. Нашето общество има крещяща нужда от справедливост и прокуратурата е длъжна да я даде. Нека разследва всичко, но има закони и конституция, не трябва прокуратурата да показва изключителна охота към някои случаи и бездействие, мълчание и боязливост към други случаи”, завърши президентът на България.