Румен Радев зове за повече уважение към армията

Президентът: Хората с пагони имат своята мисия

Новини
11:00 - 06 Май 2019
1338
Румен Радев зове за повече уважение към армията

Малко са държавите съхранили своето име, вяра и език през многовековни превратности и изпитания. Това заяви президентът Румен Радев в реч по случай 6 май - Ден на храбростта и празник на Българската армия и призова за повече уважение към военнослужещите. 

Народът ни, по думите му, се е съхранил, защото е осъзнал единството на меч, дух и слово.

Българският войник е бил последната саможертвена преграда, припомни държавният глава и отсече, че армията винаги е била символ на чест и слава, доблест и държавност, а не винаги е била оценявана подобаващо. Той изрази задоволство, че въоръжението най-после е във фокуса на държавата. Радев иска ясна визия и прозрачност при модернизацията на армията. Трябвало да се зачита военната експертиза.

Безмълвието днес може да струва много на подчинените и данъкоплатците утре, предупреди държавният глава. Армията трябвало да заеме своето достойно място в обществото ни и в нея не трябвало да има политическо вмешателство.

Румен Радев отдаде почит и на онези смели българи, които въстават срещу произвола и застоя в защита на истината. В тях е надеждата за една по-справедлива, по-човечна и просперираща България, каза той.

Снимка: БТА