Румен Спецов: "ЛУКОйл" плати 89 млн. на хазната, къде е останалият половин милиард?

Неоснователни са притесненията, че ще дойдат прекалено евтини суровини от Украйна, защото те все пак имат и разходи за транспорт, каза данъчният шеф

Политика
18:41 - 17 Септември 2023
38961
Румен Спецов: "ЛУКОйл" плати 89 млн. на хазната, къде е останалият половин милиард?

В началото на март в бюджета е постъпила една сума - 89 млн. лв., дошла от „Лукойл“ като постъпление от данъка върху свръхпечалбата. Но няма нито лев повече, заяви в предаването „120 минути“ на bTV изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.

Той припомни, че служебният вицепремиер Христо Алексиев говореше за 600 млн. лв. постъпления от този данък, но той самият не е намерил нищо черно на бяло в този смисъл. „Само на добра воля от страна на „Лукойл“ се очакват тези пари и аз не мога да ги планирам като приход в хазната за тази година. Може би през 2024 г. ще дойдат, не знам“, каза Спецов.

Той потвърди думите на премиера Николай Денков, казани на брифинг в Министерския съвет тази вечер, че зърнопроизводителите са имали с 25% по-висока печалба за 2022 г. в сравнение с предходната.

„Безспорно това се е получило заради по-високите цени“, каза Спецов, като напомни, че трябва да се прави разлика дали зърнопроизводителите правят големи печалби заради евросубсидиите, или заради самите си печалби.

„Още с обявяването на прекратяването на тази забрана за внос от Украйна, тази държава обеща да въведе регулаторен режим за износа, т.е. няма да има свободен и неконтролируем износ на стоки. Такъв контрол ще има и от страна на ЕК“, каза той.

Цените на тези стоки се определят от борсите. Неоснователни са притесненията, че ще дойдат прекалено евтини суровини от Украйна, защото те все пак имат и разходи за транспорт, каза още той. Освен това ние сме третата сила в света по мощности за производство на олио, така че този внос е наложителен, защото тези заводи не могат да си натоварят мощностите, един от тях дори се принуди да затвори наскоро, припомни той.