Румяна Бъчварова вече пое посолството ни в Израел

Бившият началник на премиерския кабинет стана дипломат

Политика
12:12 - 20 Юни 2019
1907
Румяна Бъчварова вече пое посолството ни в Израел

Румяна Бъчварова вече е посланик на страната ни в Израел, стана ясно от фейсбук профила й.

"Днес връчих копията на акредитивните ми писма в Министерството на външните работи на Израел на г-н Мерон Рубен, директор на Държавния протокол. По време на срещата с него обсъдихме и предстоящата церемония по официалното връчване на акредитивните писма". Това написа бившият началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов - Румяна Бъчварова.

"С директора на департамента за Южна Европа Ирис Амбор обсъдихме двустранните отношения между България и Израел и я запознах с приоритетите на започващия ми мандат като извънреден и пълномощен посланик на Република България", написа още Бъчварова.

"И двете се съгласихме, че многобройната българска общност в Израел, е живата връзка между нашите два народа и има значим принос за добрите междудържавни отношения", завършва поста си новият посланик.

Предстои в близко време Румяна Бъчварова официално да връчи акредитивните си писма и на президента на Държавата Израел Реувен Ривлин.

Румяна Бъчварова е родена през 1959 г. и е завършила социология, като дълги години е управител на социологическата агенция "Маркет линкс". В края на юли 2009 г. е назначена за началник на политическия кабинет на премиера Бойко Борисов. През 2014 г. е избрана за народен представител от ГЕРБ.

От 7 ноември 2014 г. е заместник министър-председател на България по коалиционната политика и държавната администрация във второто правителство на Бойко Борисов. На 11 март 2015 г. Бъчварова е избрана от Народното събрание за министър на вътрешните работи.

В кабинета "Борисов 3" отново е началник на политическия кабинет на министър-председателя. След съгласувателна процедура между президента Румен Радев и правителството бе предложена и одобрена за посланик на България в Израел.