Рунд пореден: Христо Иванов контрира Радев

Според съпредседателя на Демократична България "заставайки в неутрална позиция спрямо войната, към което тласка Радев, ние се излагаме в много по-голяма степен на рисковете от тази война"

Политика
11:09 - 09 Октомври 2022
3587
Рунд пореден: Христо Иванов контрира Радев

"Българската политическа система се трансформира и минава в ново състояние, в което изглежда, че в обозримо бъдеще никой няма да може да сформира самостоятелно управление и мнозинствата ще бъдат от 3, 4, а може и от 5 формации. Това налага промяна в подхода на политиците към въпроса за съставянето на мнозинства, което изисква търсенето на допирни точки, извеждането на национални приоритети, диалог. При правенето на коалиции трябва да се отчете обществената воля, посоката, в която България трябва да се развива, за да може едно управление, което е избрано, да може да оцелее и да взима тежки решения, които изискват смелост, а трябва и обществена подкрепа".

Това заяви пред БНР съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов, лидер на "Да, България". Той подчерта, че има огромно обществено настроение на неприемане на идеята ГЕРБ да се върне на власт:

"Това е заради простия факт, че с тях се свързва съзряването на българския корупционен модел. Той има своите корени в комунистическия режим, поддържан е винаги във връзка с влиянието на Кремъл в България, но зрялата му фаза настъпи при управлението на ГЕРБ. Докато ГЕРБ не се обърнат с лице към тази реалност, не поемат отговорност за нея и не я поставят като крайъгълен камък на политиката от тук нататък, те няма да могат да намерят допирни точки с останалите партии, за да могат да бъдат приемлив участник в конфигурация за управление".  

По думите му въпросът за корупцията не може да бъде поставян накрая, в името на това да се състави управление:

"Не можем да говорим нито за принципно, нито за реформаторско, нито за евро-атлантическо управление, ако не поставим корупцията в центъра на вниманието, защото тя е в центъра на вниманието на обществото. Управление, което в самото начало казва, че корупцията някак си ще я замете под килима, няма да се ползва от обществена подкрепа. ...Ако кажем, че корупцията не е приоритет за нас, това означава, че ще крадем или ще толерираме кражбата. Тя е огромната врата, през която влиза ръката на Кремъл".

Съпредседателят на ДБ изтъкна, че главният прокурор Иван Гешев осигурява наказателна безотговорност на Борисов, а Бойко Борисов осигурява на Гешев политическа безотговорност и даде пример с липса на интерес от страна на прокуратурата към доклад на ДАНС, "в който се казва, е Борисов е знаел, че строи "Турски поток" на българска територия единствено и само в полза на Путин и така му позволява да заобиколи Украйна и е един от елементите на неговата подготовка за тази агресия":

"Докато не се разкъса това порочно приятелство (Борисов - Гешев - б.р.), разговор за нормализация на българската политика е невъзможен. Докато ГЕРБ продължават да се правят на неразбрали, подкрепа от нас за техен мандат е невъзможна. Хеле пък с ДПС и Делян Пеевски".

Христо Иванов коментира и упрека от президента Румен Радев към "Демократична България", че "бърза да тласне страната ни във войната, още дори преди да е свикан парламентът":

"От началото на войната, която Путин води в Украйна, Радев и неговото обкръжение през цялото време се опитват да я подценят като фактор. Тази война е срещу нас, ние не можем да застанем в неутрална позиция. Заставайки в неутрална позиция, към което тласка Радев, ние се излагаме в много по-голяма степен на рисковете от тази война".

Според него България има интерес от консолидирана позиция на Източна Европа, ЕС и НАТО, която с голяма твърдост да участва в принуждаването на Путин към мир: 

"Не може цяла Европа да разбира колко е важно това нещо, само Румен Радев да бъде на другото мнение и да бъде най-умният", каза още съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.