Русенската библиотека дари над 150 книги на затвора в Бобов дол

Крими
12:31 - 29 Юли 2023
1993
Русенската библиотека дари над 150 книги на затвора в Бобов дол

Повече от 150 книги дари Русенската библиотека на затвора в Бобов дол. Това съобщи пред БТА главният библиотекар Теодора Дянкова. Тя разказа, че миналата зима в Русенската библиотека било получено ръкописно писмо от мъж, изтърпяващ наказание в затвора в Бобов дол.

"В него той ни молеше да дарим книги на затворническата библиотека, която не била много богата на литература. Погледнахме много сериозно на молбата. Отделно, ние получаваме книги като дарения почти всеки ден. Така си направихме кашон "Бобов дол" и започнахме да събираме. Идеята беше книгите да бъдат в много добро състояние, да са в някаква степен свързани с по-особената ситуация, в която се намират тези хора. Изпратихме заглавия с художествена и научно-популярна литература, за личностно развитие и бизнес - книги, които решихме, че ще бъдат от полза за тези хора там", обясни Дянкова.

Тя каза още, че решили да изпратят книгите с куриер, но се оказало, че това място не се обслужва толкова лесно.

"Написахме писмо на директора на затвора. От там се свързаха с нас и предаването на книгите стана факт благодарение на сътрудничеството с районна служба "Изпълнение на наказанията" в Русе", посочи Дянкова.

"Историята е красива, защото някой ни написа писмо на ръка на кариран лист и то грамотно, изпрати го по пощата, а фактът, че този човек е решил, че можем да помогнем, ни кара да се чувстваме удовлетворени", каза Дянкова.

Служителите на Русенската библиотека събират сега още книги за затвора.

"Имаме големи възможности в това отношение, защото винаги сме насърчавали дарителството. Хората ни даряват изключително много книги - под формата на цели лични библиотеки, авторски книги, издания на университети, институти и обществени институции. През миналата година сме получили дарения от 134 частни лица и 36 институции. За първите шест месеца на тази година книги са ни дарили 150 частни лица и 28 институции", обясни Дянкова.

Тя даде пример, че често получават книги от хора, които си продават апартаментите. Сред тях библиотекарите намирали и ценни издания - например "Изложение за състоянието на лозята през 1895 г." от Отделението за земеделието, издание на Министерството на земеделието от 1896 г., както и Речника на Найден Геров, част от томовете, от 1895 година.

"Едно от даренията на рядка и ценна книга е заглавието "Записки на Христо Македонски, бивш войвода във въстанията за освобождението на България 1852-1877", издадена в София през 1896 година. Тази книга обаче ни е предоставена от собственика напълно съзнателно и преднамерено", обясни Дянкова.