Русеви - баща и дъщеря откриват изложба в галерията на Вежди

Художничката се представя с 19 живописни творби под надслов „Лодките“, а скулпторът - с 6 произведения от серията „Храмове“

Култура
11:07 - 27 Септември 2022
1024
Русеви - баща и дъщеря откриват изложба в галерията на Вежди

Арт галерия Вежди представя изложба живопис и скулптура на Нина Русева и Иван Русев, наречена „Две поколения“. Баща и дъщеря показват във вип арт пространството на столичната ул. „Симеоновско шосе“ 97 к някои от новите си творби. Експозицията ще бъде открита на 28 септември, сряда, в 18 часа. Младата художничка Нина Русева се представя с 19 живописни творби под надслов „Лодките“, а скулпторът Иван Русев – с 6 произведения от серията „Храмове“.

Арт галерия Вежди е впечатляващо пространство за представяне на изявени творци и за подкрепа на млади таланти. За по-малко от година от откриването й досега  тук бяха показани експозиции с творби на някои от най-известните български художници.

Нина Русева е талантлива  българска художничка, с ярък и запомнящ се стил. Нейните картини са вдъхновяващи, със силни и чисти тонове, цветът в тях е не просто изразно средство, а своеобразна философия за живота.

Завършила е специалност „Живопис“ в Националната художествена академия. Доктор е по изкуствознание и изобразителни изкуства в НХА и хоноруван преподавател в академията. Реализирала е много свои самостоятелни изложби, както и участия в общи и колективни представителни експозиции на българското изкуство в страната и чужбина. Отличена е с ценни награди, между които: За млад автор от Столична община, район "Изгрев" и СБХ и от Министерство на културата. Нейни творби се намират в колекциите на ЕП, СГХГ, в галерии в България и в чужбина.

Иван Русев е скулпторът, за когото казват, че кара камъка да говори и да го превръща в завладяващо изкуство, подвластно на хармонията и разума.

Роден е през 1954 г., завършил е специалност „Скулптура“ в Националната художествена академия.  Реализирал е много свои самостоятелни изложби, както и участия в представителни експозиции на българското. Автор е на серията скулптури в Южен парк – „Богове на медицината“ и паметника на Махатма Ганди, както и на  „Мраморния  град на изкуствата“, Скулптурен парк Илинденци. Той е един от основателите на фондация „Арт Център Илинденци“. Носител е на Национална награда за скулптура на името на Академик Иван Лазаров - 2021.