Русия арестува украински неонацисти

Те подготвяли взривове в девет града в страната

Свят
12:34 - 29 Април 2021
1825
Русия арестува украински неонацисти

Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е задържала 16 членове на украинската младежка радикална групировка "М.К.У.", които са подготвяли нападения в различни части на Русия, съобщава "Новости".

Специалната операция се е провела в Иркутск, Краснодар, Саратов, Тамбов, Тюмен, Чита, Анапа, Пущино и Переславъл-Залески.

Според версията на руското следствие задържаните "са причастни към насилствени престъпления, пропаганда на екстремизма, както и в подготовката на бомбени атентати срещу административни сгради и въоръжени атаки срещу граждани".

ФСБ смята, че дейностите им са координирани от Украйна от ръководителя на "М.К.У." Егор Краснов. Той поетапно е набирал нови членове: първо им се е предлагало да изписват екстремистки надписи върху сградите, след това - да се пребиват бездомници или представители на младежките субкултури. Следващата задача е била въоръжено нападение срещу полицай, палеж или взривяване на полицейски участък.

Сега Следственият комитет разполагал с доказателства, че Краснов е склонил един руснак да убие двама. Подробности не се предоставят, следствените действия продължавали.

При обиските от радикалите били иззети студени оръжия, екстремистки атрибути, данни за извършени и планирани терористични и екстремистки атаки, видеорепортажи за проведени насилствени акции, изпратени до главатаря на групировката, както и кореспонденция с него.

През март в Геленджик и Ярославъл бяха задържани 14 привърженици на "М.К.У.". По време на разпитите те казаха, че са организирали група през 2019 г. "под идеологическото влияние на Краснов", която е изпратила инструкции за извършване на терористични атаки и кланета.

През февруари няколко привърженици на "М.К.У." задържан във Воронеж. Тогава ставаше дума за побой над млад мъж, нанасяне на екстремистки графити по стените на къщите и публични призиви за екстремизъм.