Русия блокира банковите сметки на полските посланици

Актуални новини
18:35 - 29 Март 2022
2540
Русия блокира банковите сметки на полските посланици

Русия блокира банковите сметки на полските посланици в страната като ответна стъпка срещу Полша, която направи същото през миналата седмица, заяви във вторник руският посланик във Варшава Сергей Андреев.

"Точно днес се появи съобщение, че сметките на полското посолство в Москва са блокирани като ответна мярка", каза Андреев в ефира на телевизия "Россия-24".

По-рано днес пък Полша прие законопроект, който ще й позволи да забрани целия внос на руски въглища в страната, като част от общия план за санкции на ЕС срещу текущите действия на Москва в Украйна, заяви говорителят на полския кабинет Пьотр Мюлер.

"Не искаме този внос повече да е възможен, въпреки че осъзнаваме, че съществува риск, свързан с факта, че Европейският съюз не е одобрил подобни действия до момента“, подчерта Мюлер.

Междувременно Нидерландия и Белгия обявиха, че експулсират руски дипломати от техните страни.

Министърът на външните работи на Нидерландия обяви на страницата си в "Туитър", страната е решила да експулсира множество руски агенти на разузнаването заради заплаха за националната сигурност на страната. "Нидерландия експулсира 17 руски агенти на разузнаването, работещи в руски мисии в нашата страна под дипломатическо прикритие“, каза министърът.

Новинарската агенция "Белга" пък съобщи, че Белгия ще екстрадира 21 руски дипломати за "шпионаж".

Много държави в Европа вече обявиха руски дипломати за персони нон грата и ги помолиха да напуснат техните страни, обвинявайки много от тях в "шпионаж" и представляващи "национална заплаха" за техните страни. В отговор на тези решения Русия експулсира дипломати от балтийските държави и Словакия.