Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

ЕС
14:40 - 16 Май 2023
1321
Русия денонсира Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Държавната дума - долната камара на руския парламент, прие законопроект за денонсиране на Договора за обикновените въоръжени сили в Европа, съобщава ТАСС.

"Окончателното оттегляне на Русия от ДОВСЕ и денонсирането му напълно отговарят на националния интерес за гарантиране на сигурността на Русия", заяви Леонид Слуцки, председател на комисията по международни отношения на Държавната дума и лидер на Либерално-демократическата партия на Русия.

Председателят на Държавната дума Вячеслав Володин посочи, че при вземането на решението за официално денонсиране на Договора депутатите са се ръководили от интересите на руското общество.

"Вашингтон и Брюксел, обсебени от идеята за изграждане на еднополюсен свят и разширяване на НАТО на изток, разрушиха глобалната система за гарантиране на сигурността. При създаването на НАТО през 1949 г. страните основатели на Алианса обявиха, че той има чисто отбранителни цели. Всъщност обаче блокът се оказа вълк в овча кожа - той не прави нищо друго, освен да напада и да настъпва, като носи страдания на хората и унищожава страни: Югославия, Афганистан, Либия, Ирак и Сирия", написа Володин в "Телеграм".

"Вашингтон, използвайки НАТО като свой инструмент и напомпайки терористичния режим в Киев с оръжия, дестабилизира ситуацията в света, за да задържи собствената си хегемонна позиция. Това предизвика глобална катастрофа", изтъкна говорителят на Думата.

Руският президент Владимир Путин внесе документа в Държавната дума миналата седмица.

Договорът беше подписан през 1990 г. и изменен през 1997 г. Страните от НАТО обаче не ратифицираха изменената му версия и вместо това продължиха да се придържат към разпоредбите от 1990 г., въз основа на баланса на конвенционалните оръжия между НАТО и Варшавския договор. В резултат на това Русия беше принудена да обяви мораториум върху прилагането на условията на договора през 2007 г., припомня ТАСС.

На 11 март 2015 г. Русия преустанови участието си в заседанията на Съвместната съвещателна група по Договора и оттогава интересите ѝ се представляват от Беларус.

Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа въвежда ограничения за броя на тежките оръжия, които могат да бъдат разполагани на Стария континент, т.е. на танкове, бойни машини на пехотата, тежка артилерия, бойни самолети и хеликоптери.