Русия добавя 7 нови острова към територията си?

Северният флот тръгва на експедиция през август в Северния ледовит океан

Новини
22:33 - 22 Юни 2019
5766
Русия добавя 7 нови острова към територията си?

Океанографите от руския Северен флот планират експедиция, за да потвърдят съществуването на седем нови острови, открити на сателитни снимки на архипелага "Нова Земя" в Северния ледовит океан. Eкспедицията потегля през август или септември тази година, съобщи представителят на флота Алексей Корнис предаде БГНЕС.

Корнис обясни, че новите острови се формират най-вече поради разтопяването на ледниците, покриващи повечето арктически архипелази.

Следи за съществуването на новообразуваните шест или седем острова идват не само от сателитните снимки, но и от данни, получени от други експедиции. Въпреки това, тяхното съществуване може да бъде потвърдено само от отделен екип от океанографи, който трябва да отиде на място и да проучи тези острови.

"Първо трябва да знаем, че това са твърди, постоянни обекти, а не само части от ледник", каза той.

Арктическият регион е важен за Русия, като Москва се бори в ООН за правото да разшири границите на континенталния шелф, за да спечели площ от 1,2 милиона квадратни километра, която според някои оценки може да съдържа до 5 милиарда еквивалента тона петрол.

Подкомисията на ООН по въпроса реши през април 2019 година, че географски въпросната област принадлежи на Русия, като по този начин увеличава шансовете за успех.