Русия доставила на Индия оръжия за 13 милиарда долара

Русия
13:37 - 13 Февруари 2023
1396
Русия доставила на Индия оръжия за 13 милиарда долара

Русия е доставила на Индия оръжия за около 13 милиарда долара през последните пет години, а Индия е поръчала на Москва оръжия и военно оборудване за над 10 милиарда долара, предаде Ройтерс, като се позова на руски новинарски агенции.

Индия е най-големият купувач на руски оръжия в света – понастоящем близо 20 процента от поръчките към Москва са от Делхи. Същевременно Индия до момента не е осъдила изрично руското нахлуване в Украйна. Индийският министър-председател Нарендра Моди призовава за диалог и дипломация за уреждане на конфликта, пише БТА.

Много западни страни наложиха санкции на Русия, включително засягащи оръжейната сфера, заради инвазията, определяна от Москва като "специална военна операция".

Индия, Китай и някои държави в Югоизточна Азия запазват интереса си към покупката на руски оръжия, заяви ръководителят на руската Федерална служба за военно-техническо сътрудничество Дмитрий Шугаев, цитиран от Интерфакс.

"Въпреки невиждания натиск върху Индия от западните страни начело със САЩ тя продължава да бъде един от основните партньори на Русия в областта на военно-техническото сътрудничество", каза той.

Според Интерфакс годишният оръжеен износ възлиза на около 14-15 млрд. долара, а поръчките са се запазили на ниво от около 50 милиарда долара.

Шугаев отбеляза, че азиатските клиенти са особено заинтересовани от руските системи за противоракетна отбрана "С-400 Триумф", ракетни системи "земя-въздух" с малък обсег като "Оса", "Печора" или "Стрела", а също бойни самолети "Су-30" и "МиГ-29".

Друг руски служител от сферата на отбраната, цитиран от Интерфакс, каза, че в момента Русия произвежда системи "С-400 Триумф" за Индия и възнамерява да изпълни доставките навреме.

Русия ще представи около 200 образци на оръжия и военно оборудване по време на международното въздушно-космическо изложение "Аеро Индия 2023" в Бенгалор, съобщи ТАСС.

Индия иска да увеличи повече от три пъти годишния износ в областта на отбраната – от 1,5 млрд. долара в момента до 5 млрд. долара до 2024/2025 г., заяви Моди при откриването на изложението днес, предаде Ройтерс.

Страната иска да подпише сделки в отбраната на стойност 750 млрд. рупии (9 млрд. долара) по време на петдневното изложение. Моди каза, че Индия, която от десетилетия е един от най-големите вносители на отбранително оборудване, сега изнася за 75 държави.