Русия е бясна: Илон Мъск потопил „Москва”

Крайцерът попаднал на мерника с помощ от спътника „Старлинк”, собственост на милиардера

Техномания
15:07 - 16 Април 2022
16220
Русия е бясна: Илон Мъск потопил „Москва”

Русия е бясна – спътникът „Старлинк” на компанията SpaceX, собственост на милиардера Илон Мъск, е насочил огъня по крайцера „Москва”, който потъна в четвъртък, и така корабът бил потопен.

Това сочат нови данни на Генералния щаб на Руската федерация.

Зам.-председателят на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев е наредил спътника "Старлинк", разположен над територията на Русия и Черноморския басейн, да бъде унищожен, за да се гарантира сигурността на всички части, участващи в "специалната военна операция", предава Republic World.

Освен това той заяви, че Русия няма намерения да милитаризира космическото пространство, но няма и да позволи на други да го правят. Медведев уточни, че ще предприеме действия срещу всеки с подобни опити.

Освен това той потвърди, че командирът на военния флот на Русия в Черно море И. В. Осипов ще бъде отстранен, посочват от Държавната дума.

Русия твърди, че корабът е бил повреден след пожар, въпреки че Украйна си приписва заслугите за потъването му.

Според руското министерство на отбраната плавателният съд е бил теглен на буксир в четвъртък към пристанището в Севастопол, когато бурното море е причинило потъването му.

Първоначално пък бил повреден от пожар, предизвикан от цигара, който причинил експлозия на боеприпасите. На свой ред Кремъл обяви, че целият екипаж по-късно е бил евакуиран на близките руски кораби в Черно море. Русия не предостави повече подробности.

Киев обаче твърди, че нейни ракети “Нептун”, модел от съветско време, украинско производство, са поразили военния кораб - нещо, което Москва яростно отрича, припомня 24 часа.

Загубата на флагманския кораб на руския Черноморски флот, когото украински моряци напсуваха при атака срещу Змийския остров, е огромна победа за Киев, както и още една смущаваща загуба за армията на Путин, отбелязват експерти.

По-рано беше съобщено, че сателитната технология на Илон Мъск "Старлинк" подпомага украински дронове за унищожаване на руски оръжия.