Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус

Прехвърлянето на ядрен арсенал е част от плана на Москва за военен контрол над Минск

Топ
10:15 - 17 Юни 2023
2811
Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус

Русия е доставила първите тактически ядрени бойни глави в Беларус, заяви президентът Владимр Путин и уточни, че това това е резултат от подписаното през март споразумение между Москва и Минск. Путин изтъкна, че мярката е елемент на възпирането.

"За да не забравят за този факт всички, които мислят да ни нанесат стратегическо поражение", каза руският президент. Тактическите ядрени оръжия могат да причинят огромни щети, но техният радиус на действие е по-ограничен от този на стратегическите оръжия.

Според украински експерти, прехвърлянето на ядрен арсенал в Беларус е част от плана за военен контрол над Минск. Днес в Санкт Петербург пристигат лидери на африкански държави, които ще призоват Путин за деескалация на конфликта и начало на преговори с Украйна.

Вчера делегацията беше в Киев, за да разговаря с президента Зеленски.

"Заедно с лидерите на африканските държави обсъдихме възможностите за постигане на мир, зърнената сделка, общите ни възможности за спазване на принципите и целите на Хартата на ООН и опазването на народите от агресия. Поканих африканските лидери да участват във Форума за мир, който подготвяме. Украйна ще бъде чута в цял свят, и ние ще включим целия свят в прилагането на формулата за мир. Не е лесно, но работим", каза украинският президент Володимир Зеленски.