Русия е готова за преговори, отразяващи "новите реалности"

Съюзниците увериха Киев, че ще получи допълнителна подкрепа

Актуални новини
19:41 - 12 Април 2024
4994
Русия е готова за преговори, отразяващи "новите реалности"

Русия бомбардира южна Украйна през изминалата нощ и повтори, че е готова на мирни преговори, отразяващи "новите реалности". Киев получи уверения за допълнителна подкрепа от съюзниците си.

Вчерашните масирани ракетни и дронни удари засегнаха Киевска област, Харков и Суми на североизток, Одеса на юг и Лвов на запад. Днешните атаки бяха съсредоточени върху южната част на Украйна - опожарен бе енергиен обект в Днепропетровска област, а в Херсон бе разрушена гражданска инфраструктура.


Според руските власти Украйна се е опитала да отговори с дронове по Ростовска област в южна Русия. Четири безпилотни апарата са били свалени недалеч от град Новошахтинск - там се намира голяма рафинерия, ударена вече веднъж преди месец от украинците.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и външният министър Сергей Лавров бяха заети днес да уточняват какво точно е имал предвид президентът Путин, когато вчера спомена Истанбулските договорености като възможна основа за мир. Става дума за проект на документ, съгласуван между руската и украинската делегация в Истанбул през март 2022 година. Смята се, че той е съдържал клаузи, задължаващи Украйна да намали армията си и да се откаже от НАТО, както и да приеме специален статут за Донбас.

Лавров уточни днес, че основа за преговори могат да бъдат принципите, а не самият документ, а Песков припомни, че през есента на 2022 година Русия анексира четири украински области:

"Диалогът може да се опира и на това, и на този документ, но, разбира се, оттогава за две години настъпиха много промени. В нашата конституция са записани нови субекти", каза говорителят на Путин. От четирите "нови субекти", които Москва си присвои на хартия, украинската армия удържа Херсон, Запорожие и части от Донецка област, а президентът Зеленски е категоричен, че ще отвоюва окупираните територии.

По-рано днес Нидерландия обеща да увеличи военната помощ за Киев, като отпусне не 2, а 3 милиарда евро за оръжие до края на тази година. Още 3 милиарда евро са набелязани за целта през 2025 година, съобщи премиерът Марк Рюте.