Русия е изстреляла срещу Украйна повече от 300 ирански дрона

Украйна
11:49 - 05 Юни 2023
1523
Русия е изстреляла срещу Украйна повече от 300 ирански дрона

През май Русия е изстреляла срещу Украйна повече от 300 ирански дрона-камикадзе "Шахед". Това е най-интензивното използване на тази оръжейна система досега, съобщава министерството на отбраната на Великобритания, позовавайки се на данни на британското разузнаване, цитирано от агенция УНИАН.

Британското разузнаване предполага, че Русия изстрелва толкова много дронове в опит да изтощи запасите на ценни ракети за противовъздушна отбрана на Украйна.

Едва ли Русия е постигнала особен успех: Украйна е унищожила най-малко 90% от атакуващите я безпилотни летателни апарати, използвайки основно своите стари и по-евтини средства за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба, отбеляза британското разузнаване.

Според него Русия вероятно се е опитвала на установи разположението на украинските войски далеч зад фронтовата линия и да нанесе удари по тях.

Русия обаче остава доста неефективна в поразяването на такива динамични цели на големи разстояния, поради непрецизните процеси на насочване, добави британското разузнаване.

През май руските сили са прибягвали до почти ежедневни обстрели на тиловите области на Украйна, припомня УНИАН. В частност една от основните руски цели стана украинската столица Киев, която почти всяка нощ ставаше обект на удари с различни оръжия, включително дронове камикадзе "Шахед", крилати ракети и балистични ракети "Искандер" и "Кинжал".

Благодарение на успешното използване на системите за противовъздушна отбрана в Киев нямаше нито едно пряко попадение на руски оръжия, а всички нанесени щети бяха резултат от паднали отломки, посочва БТА.