Русия е откраднала 200 000 тона зърно от Луганска област

Тази година фермерите очаквали най-голямата реколта от години насам

Украйна
15:11 - 25 Август 2022
1659
Русия е откраднала 200 000 тона зърно от Луганска област

Всички 200 000 тона зърно, събрани в нивите на фирма "Агротон", са били изнесени от Луганска област за Русия. Това обяви губернаторът на областта в Източна Украйна – Серхий Хайдай.

Според фермерите, които са били принудени да останат в окупираната от руснаците територия, ситуацията в селското стопанство на региона се доближава до катастрофална, пише той в канала си в „Телеграм“.

Тази година фермерите очаквали най-голямата реколта от години насам, дори се надявали да надминат рекордната 2021 г. Отчетите на фирма "Агротон" показват, че в някои полета добивът е бил до 60 тона/хектар.

„Това стана възможно благодарение на усърдната работа на нашите фермери, които използваха собствени и държавни средства за развитието на предприятията, актуализираха оборудването, закупиха най-добрите минерални торове и успешно използваха многомилионни държавни програми. Но, за съжаление, сега нашето зърно се събира за руснаците“, казва Любов Безкоровайна - заместник-директор на Департамента за агропромишлено развитие на Луганската областна държавна администрация.

Тя добави, че много ръководители на земеделски предприятия са заминали за безопасни региони на Украйна и са пререгистрирали бизнеса си.

Това е поредният знак, показващ, че руснаците в окупираните територии крадат огромни количества украински зърнени култури. Доказателства за подобни ходове се появиха още преди месеци - припомнете си тук. 

Разследване на БиБиСи, позоваващо се на сателитни изображения, показа как руснаците вероятно превозват тонове зърно с товарни влакове до Крим, след което или ги пренасят към континенталната част на Русия, или ги товарят на кораби в морето с изключени радари, за да се избегнат санкциите. По втория метод се прави износът в чужбина - никой не може да докаже, че зърното е експорт точно от Руската федерация.