Русия е произвела хиляди бойни дронове с китайски двигатели

Украйна
14:15 - 13 Септември 2024
908
Русия е произвела хиляди бойни дронове с китайски двигатели

Русия е започнала да произвежда нов боен дрон с голям обсег на действие, наречен "Харпия-A1" миналата година, използвайки китайски двигатели и части. Това твърдят двама източници от европейска разузнавателна агенция, цитирани от "Ройтерс".

Москва вече е използвала тези безпилотни апарати във войната в Украйна.

Разузнавателните данни - които включват договор за производство на новия дрон, фирмена кореспонденция относно производствения процес и финансови документи - показват, че ИЕМЗ "Купол" - дъщерно дружество на руския държавен производител на оръжия "Алмаз-Антей", е произвело повече от 2500 дрона "Харпия" от юли 2023 г. до юли тази година.

За съществуването на новия руски дрон, използващ китайска технология, досега не беше съобщавано.

Двамата източници от разузнаването посочиха, че дронът "Харпия" е бил използван срещу военни и цивилни цели в Украйна, причинявайки щети на критична инфраструктура, както и цивилни и военни жертви.

Те показаха кадри от Украйна на останките на "Харпия", без да предоставят повече подробности.

Самуел Бендет, помощник-старши сътрудник в Центъра за нова американска сигурност - базиран във Вашингтон мозъчен тръст, заяви, че ако бъде потвърдено съществуването на "Харпия", това ще отбележи отклонение от зависимостта на Русия от иранските проекти за дронове с голям обсег.

"Това може да означава, че Русия вече може да разчита повече на вътрешно развитие, както и - очевидно - на Китай, тъй като и двете страни в тази война зависят от много китайски компоненти за производство на дронове", посочи той.

Иран е доставил повече от хиляда дрона камикадзе "Шахед" на Русия от началото на инвазията през февруари 2022 г., обяви украинският президент Володимир Зеленски през май миналата година.