Русия е убедена: САЩ печелят от аварията със "Северен поток"

Новини
17:14 - 01 Октомври 2022
2256
Русия е убедена: САЩ печелят от аварията със "Северен поток"

Аварията на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2" със сигурност е от полза за САЩ. Това заяви в петък постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от ТАСС.

"Накрая, основният въпрос: дали това, което се случи със "Северен поток", е полезно за Съединените щати? Разбира се. Американските доставчици на втечнен газ трябва да отпразнуват многократното увеличение на доставките на LNG за европейския континент", каза той на заседание на Съвета за сигурност, посветено на това инцидент. Няма смисъл да разрушаваме със собствените си ръце проекта, в който сме инвестирали огромни суми инвестиции и от който може да има значителна икономическа възвръщаемост за нас", добави Небензя.

Според него, САЩ не се притесняват, че Европа ги очаква тъмна и студена зима.

"В условията на енергийна криза САЩ прибързано прехвърлят европейско производство, получават напреднали кадри, технологии, производствени ресурси. Всичко, което десетилетия развива обединена Европа, отбеляза дипломатът. Жителите на Европа остават сами с проблемите си. Но никой отвъд океана не се притеснява, че Европа ще има много тъмна, студена и дълга зима."

Припомняме, че вчера, Москва обяви, че разполага с доказателства, че Западът има роля за пробойните по подводните тръбопроводи на "Северен поток", които заплашват да ги извадят от експлоатация. Това заяви директорът на Службата за външн?? разузнаване на Руската федерация Сергей Наришкин.

Той отправи обвинения към Запада за това, че прави "всичко, което е по силите му", за да прикрие извършителите на "терористичната атака" срещу газопровода.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че все още е твърде рано да се спекулира кой може да стои зад аварията на газопровода "Северен поток".