Русия е все по-близо сме до подновяване на иранската ядрена сделка

Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков

Русия
12:49 - 16 Май 2022
1735
Русия е все по-близо сме до подновяване на иранската ядрена сделка

Документът за връщане към пълното изпълнение на Съвместния всеобхватен план за действие относно иранската ядрена програма е във висока степен на готовност, останалите проблеми са от политически характер. Това заяви руският заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, цитиран от ТАСС.

"Документът вече е във висока степен на готовност за приемане. Има някои политически проблеми, които не са свързани с финализирането на текста. Всичко, което се изисква по отношение на финализирането на самия документ, може да се направи буквално за няколко дни", обясни той.

Русия работи за резултата и по отношение на нашите интереси, включително в контекста на мирното ядрено сътрудничество с Иран, текстът е доста задоволителен, според нас няма нищо за доизпипване, посочи Рябков.

Той подчерта, че ако Съединените щати твърдят, че споразумението е "непостижимо", това означава, че те "излъчват резултатите от вътрешните си дискусии".

От друга страна, според ирански източници и постъпилите сигнали, включително в светлината на неотдавнашната визита в Техеран на заместник-генералния секретар на Европейската служба за външна дейност Енрике Мора, не мога да кажа, че нещо се е променило, отбеляза дипломатът.

Ние сме ​​​​на ръба и нещата може да се случат много бързо, ако политическите решения са в полза на това, посочи Рябков.