Русия: Ефективността на "Спутник V" срещу Омикрон е 75%

В момента ваксината "Спутник Лайт" може да се използва като бустерна

Русия
14:04 - 18 Януари 2022
2192
Русия: Ефективността на "Спутник V" срещу Омикрон е 75%

Ефективността на руската ваксина "Спутник V" срещу варианта Омикрон е около 75%. Това съобщи директорът на Изследователския институт по епидемиология и микробиология "Гамалея" Александър Гинцбург, цитиран от ТАСС.

При реваксинация със "Спутник Лайт" ефективността на препарата срещу този вариант на коронавируса се повишава до 100%.

Гинцбург обясни, че намалението в ефективността на "Спутник V" спрямо варианта Омикрон е осем пъти, което обаче все още е достатъчно за защита. За сравнение той отбеляза, че намалението при другите ваксини е поне 21 пъти.

Следователно можем да кажем, че имаме високоефективна ваксина, която при правилно използване под формата на бустер компонент може напълно да реши всички задачи за защита на нашето население, обобщи Гинцбург.

По негови данни при хора, които не са си поставили бустерна доза, ефективността на "Спутник V" след шест месеца е около 56-57%.

По тази причина той подчерта, че препоръките на руското здравно министерство относно необходимостта от реваксинация със "Спутник Лайт" на всеки шест месеца са оправдани.

В момента ваксината "Спутник Лайт" може да се използва като бустер, както след двудозовата ваксинация със "Спутник V", така и след пълна имунизация и с други ваксини.