Русия експулсира шестима британски дипломати

Русия
11:17 - 13 Септември 2024
530
Русия експулсира шестима британски дипломати

Руската служба за сигурност ФСБ съобщи в петък, че е отнела акредитацията на шестима британски дипломати в Москва, чиито действия показват признаци на шпионска и саботажна работа, предава "Ройтерс".

ФСБ, основната агенция наследник на съветското КГБ, заяви, че разполага с документи, показващи, че отдел на британското външно министерство в Лондон, отговарящ за Източна Европа и Централна Азия, е координирал това, което нарича "ескалация на политическата и военна ситуация" и е получил задача с осигуряване на стратегическо поражение на Русия във войната й срещу Украйна.

"По този начин разкритите факти дават основание да се смята, че дейността на британските дипломати, изпратени в Москва от дирекцията, представлява заплаха за сигурността на Руската федерация", се казва в изявление на ФСБ.

"В тази връзка, въз основа на документи, предоставени от Федералната служба за сигурност на Русия и в отговор на многобройните недружелюбни стъпки, предприети от Лондон, Министерството на външните работи на Русия, в сътрудничество със съответните агенции, прекрати акредитацията на шестима членове на политическия отдел на британското посолство в Москва, в чиито действия са открити признаци на шпионаж и саботаж", се казва в съобщението.

Шестимата дипломати бяха посочени по имената на руската държавна телевизия, която показа и техни снимки.

"Англичаните не приеха нашите намеци за необходимостта да се спре тази практика, така че ние решихме да експулсираме тези шестима като начало", каза служител на ФСБ пред държавния телевизионен канал "Россия-24".

ФСБ каза, че Русия ще поиска от други британски дипломати да се приберат по-рано, ако се установи, че участват в подобна дейност.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова беше цитирана от държавната информационна агенция ТАСС, като каза, че дейностите на британското посолство в Москва са надхвърлили дипломатическата конвенция и го обвини в извършване на умишлена дейност, предназначена да навреди на руския народ.