Русия: ЕС продължава да се нуждае от петролните ни продукти

ЕС
13:00 - 08 Февруари 2023
1481
Русия: ЕС продължава да се нуждае от петролните ни продукти

Стъпките, предприемани от ЕС, за добавяне на "изключения" към тавана на цената на петролните продукти само показва, че те са крайно необходими в Европа, обяви руският вицепремиер Александър Новак, цитиран от Ройтерс.

"Вчера видяхме поредната промяна на европейските регулации, поредното изключение", заявява той в коментар за руската държавна агенция ТАСС. "Това само показва, че нашите петролни продукти се търсят в Европа, а европейските политици признават, че действията им противоречат на логиката и се опитват да излязат от ситуацията".

Миналата седмица ЕС договори таван на цените на руските петролни продукти, за да ограничи приходите на Кремъл, които той ползва, за да финансира инвазията си в Украйна. В същото време бяха приети няколко изключения в ценовия таван.

Според последните насоки, обявени вчера, ценовият таван няма да се прилага, когато суровият петрол или петролните продукти са пуснати за употреба в страна извън Русия, след което бъдат предадени на купувач на сушата.

Таванът на цените не се прилага и за руските петролни продукти, когато операциите по блендирането му  в трета страна "доведат до тарифна промяна" или до промени във вида на петролния продукт.

През декември в ЕС влезе в сила забрана за внос на руски петрол по море, както и ценови таван от 60 долара за влизащия по суша. Той все още е доста над цената, на която към момента се продава руският петрол сорт Уралс.