Русия го закъса: Забрани износа на бензин и дизел

Цените на вътрешния пазар скочиха рязко след като министърът на финансите Антон Силуанов обяви плановете да се намалят от 60 на 30 млрд. рубли месечно компенсациите на петролните компании. Мярката е във връзка с опитите за съкращаване на разходите на фона на огромния дефицит в руския бюджет

Новини
21:00 - 23 Септември 2023
7241
Русия го закъса: Забрани износа на бензин и дизел

Руското правителство забрани износа на бензин и дизел в опит да овладее цените на вътрешния пазар. Не е посочен срок, в който забраната ще действа, но тя не засяга Беларус, Казахстан и другите страни от Евразийския икономически съюз. Министерството на енергетиката разчита, че така ще се прекрати и нелегалния износ на горива, предава СЕГА като цитира руските медии.

Резкият скок на цените на бензина в Русия започна, след като министърът на финансите Антон Силуанов обяви плановете да се намалят от 60 на 30 млрд. рубли месечно компенсациите на петролните компании за сдържането на цените на вътрешния пазар. Мярката е във връзка с опитите за съкращаване на разходите на фона на огромния дефицит в руския бюджет.

След изявлението на Силуанов цените на горивата стигнаха нови рекорди. По данни на Росстат от края на декмеври 2022 г. до 17 сентябри 2023 г. цените на бензина и дизела са се увеличи съответно с 9,35 и 9,44%. Това е над два пъти повече от инфлацията. Поскъпването на горивата веднага повлече нагоре и цените на останалите стоки. В много региони се появи и дефицит на бензин - извиха се огромни опашки, а някои бензиностанции дори въведоха талони. Властите обясниха дефицита и повишението със сезона на отпуските, прибирането на реколтата и войната в Украйна - руската армия активно използва жп транспорта, което забавя преноса на горива за гражданския сектор.

След обявяването на забраната горивата поевтиняха на борсата с 10–15%. Първият зам.министър на енергетиката Павел Сорокин заяви, че забраната е безсрочна и ще действа в зависимост от реакцията на пазара. "Ние разчитаме да има ефект доста бързо, но нашите действия ще зависят от насищането на пазара и от резултатите", каза той.

Федералната антимонополна служба пък започна разследване на манипулации при продажбата на бензин в няколко региона.

Прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че мерките на кабинета са своевременни, но отбеляза, че те не са свързани с "опасения от социален взрив". "Никакъв социален взрив няма. Това са силно преувеличени формулировки. Обичайна работа на кабинета е да обезпечава стабилност на пазара на горива", каза той.

Някои икономисти обаче са скептични, че цените ще паднат. Според тях забраната ще помогне да се ликвидира локалният дефицит на горива, възникнал в Сибир и южните райони, но няма да се отрази на цените. "През пролетта на миналата година цените на борсата паднаха два пъти, но цената на бензиностанциите остана стабилна. И сега бензиностанциите не реагират на падането на борсовите котировки. В най-добрия случай ще видим поевтиняване с няколко копейки, но цените няма да се върнат на нивата от началото на лятото", смята членът на обществения съвет към Министерството на енергетиката Сергей Пикин.

Експертите смятат, че и самата забрана ще се задържи най-много два месеца, докато вървят преговорите на правителството с петролните компании. "Експортът е нужен и за приходите в бюджета - при високите цени на дизела на световните пазари, бюджетът ще загуби милиарди, ако остане в сила твърде дълго", коментира пред "Нова газета Европа" анализаторът от Oxford Economics Татяна Орлова.

Някои предупреждават, че забраната даже може да има обратен ефект в дългосрочна перспектива. "Ще спадне ефективността на нефтопреработвателните предприятия, които ще намалят обемите, а това ще доведе до дефицит", каза шефът на "Газпром нефт" Александър Дюков.

Цените на световните борси почти не реагираха на забраната, защото участниците на пазара също не вярват, че забраната ще продължи дълго, пише Bloomberg.