Русия и България активизират диалога в енергетиката

Външните министри  са изразили удовлетворение от засилването на политическите контакти

Новини
20:20 - 21 Октомври 2019
2036
Русия и България активизират диалога в енергетиката

Руският външен министър Сергей Лавров проведе разговори с колегата си от България Екатерина Захариева, която е в Москва на работно посещение, обобщава TACC.

В началото на срещата руският външен министър отбеляза успеха в развитието на диалога между Русия и България, като посочи, че той е придобил стабилност и динамика. На разговорите, които продължиха малко по-малко от час и половина, ръководителите на Министерствата на външните работи разгледаха въпросите на двустранното сътрудничество, главно в областта на енергетиката, обсъдиха взаимодействието в рамките на международните структури и обмениха мнения по редица международни проблеми.

Визитата на Захариева беше първото посещение на министър на външните работи на България в Москва през последните осем години. В самото начало на съвместната пресконференция ръководителят на руското външно министерство заяви, че по време на разговорите страните са изразили удовлетворение от засилването на политическия диалог. Той припомни, че тази година се състояха редица важни контакти, включително на най-високо ниво. Възможно е те да продължат скоро, тъй като в България очакват ответна визита на Сергей Лавров. „Приемам тази покана с удоволствие и признателност“, каза той. От своя страна българският външен министър изрази надежда, че скоро ще бъде възможно да се определи графикът на срещите за следващата година.

Журналистите попитаха руския външен министър кога да очакват руския президент Владимир Путин да посети София. Лавров каза, че подобни въпроси са отговорност на Кремъл и отбеляза, че подобно посещение може да се случи веднага щом се появи реална възможност.

Министрите също се съгласиха да засилят работата за подобряване на правната рамка. Както посочи Лавров, сред документите, които са с приоритет, са междуправителствено споразумение за лицензионни отношения, междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието и науката и междуправителствено споразумение за военните гробища.

Освен това руският външен министър заяви, че е предал на Захариева документи за държавна регистрация на правото на неограничено ползване на земята, върху която се намира сградата на българското посолство в Русия. „Разчитаме на взаимната помощ на партньорите при решаването на съответните въпроси, свързани с руската държавна собственост в България“, добави ръководителят на руското външно министерство.

Лавров посочи, че в сътрудничеството между двете страни енергийния сектор заема значителен дял. По неговите думи българските колеги са информирали за началото на изграждането на инфраструктура за транспортиране на газ по втория клон на „Турски поток“. Церемонията с участието на българския премиер Бойко Борисов и руския посланик в България Анатолий Макаров се е състояла днес. Както руският външен министър отбеляза, работата, както е планирано, ще приключи към 2020 г.

Той каза още, че българското правителство предприема конкретни стъпки за възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене", а сега българските власти провеждат процедурата за избор на стратегически инвеститор за проекта. "Нашата държавна корпорация "Росатом", която е производител на реакторите и собственик на технологията, ще вземе активно участие в този процес", каза руският министър.

Освен това страните са обсъдили сътрудничеството по АЕЦ "Козлодуй".

Русия продължава да бъде един от основните търговски партньори на България. Както отбеляза външният министър на България, София разчита на увеличаване на търговията с Москва. Захариева допълни, че в момента има и потенциал за сътрудничество между страните в хранително-вкусовата промишленост и технологии.

Външните министри са обменили мнения по международни въпроси, в частност относно ситуацията на Балканите. Руският министър отбеляза, че Москва се интересува от устойчиво развитие на региона. "Ние твърдо вярваме, че уреждането на проблема с Косово трябва да се основава на резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, а ситуацията в Босна трябва да се основава на спазването на Дейтънското мирно споразумение от 1995 г.", каза руският министър.

На свой ред Захариева изрази надежда за възобновяване на диалога между Белград и Прищина, тъй като това е много важно за сигурността и стабилността на целия регион.

Министрите не пренебрегнаха ситуацията в Украйна след президентските избори. Те повториха необходимостта от прилагане на набора от мерки за изпълнение на Минските споразумения.

Културното и хуманитарно сътрудничество между двете страни също се развива. Българското правителство продължава да предприема мерки за създаване на благоприятни условия за изучаване на руския език в страната, който от около 10 години остава вторият най-популярен чужд език в България. Лавров изрази благодарност към българските власти за тези усилия. В допълнение, според руският външен министър, българската младеж показва висок интерес към висшето образование в Русия.

В същото време Захариева изрази съжаление, че София не е в състояние да подпише с Москва програма за сътрудничество в областта на културата и образованието. Тя изрази надежда, че този документ ще бъде готов за подписване през следващата година.

Министрите също са се съгласили да развиват сътрудничество в туристическия сектор. Лавров покани българските туристи в Русия. Захариева от своя страна посочи мерките на България за облекчаване на визовия режим с Русия, което би трябвало да доведе до увеличаване на туристическия поток от Русия, който според нея намалява от 2018 г.