Русия и Иран дрънкат оръжия в Персийския залив

Двете сили подготвят съвместно учение до края на годината

Русия
15:27 - 30 Юли 2019
2337
Русия и Иран дрънкат оръжия в Персийския залив

Военните флоти на Иран и Русия планират в най-близко  време съвместни учения в невралгичния район на Персийския залив, съобщи  пред иранската агенция ИРНА командващият военноморските сили на Иран контраадмирал Хосейн Ханзади. 

По думите му маневрите ще бъдат в Индийския океан, а иранската страна се надява те да се проведат до края на тази година, предаде радио “Свобода”. Адмиралът  уточни, че ученията могат да бъдат в северната част на Индийския океан, в района на Ормузкия проток, който съединява Персийския и Оманския залив.

Това е най-натовареният маршрут за износ на петрол в света, където минава една трета от международните доставки. Напрежението между Иран, САЩ и Великобритания там нарасна след серия нападения над петролни танкери и задържането от Иран на танкер, плаващ под британски флаг. По-рано Иран свали американски дрон, а САЩ съобщиха, че са свалили ирански.
 
В същото време АФП съобщи, че британският ескадрен миноносец "Дънкан" вчера е пристигнал в Персийския залив, за да гарантира сигурността на британските кораби в Ормузкия проток заедно с намиращата се вече там фрегата "Монтроуз".

Напрежението в този стратегически регион не престава да се покачва след американското изтегляне от иранската ядрена сделка през май 2018 г., последвано от връщането на тежките американски санкции срещу Техеран. 

В последните седмици напрежението се засили с атаките срещу петролни танкери в Персийския залив, приписвани от Вашингтон на Техеран, който отрича да е замесен.