Русия и Иран се разбързаха с ново голямо споразумение

Миналата седмица Путин проведе петчасови разговори в Кремъл с иранския президент Ебрахим Раиси

Русия
15:12 - 12 Декември 2023
2394
Русия и Иран се разбързаха с ново голямо споразумение

Русия и Иран ще ускорят работата по "голямо ново междудържавно споразумение", съобщава "Ройтерс", позовавайки се на руското външно министерство.

Ведомството не разкрива подробности за обхвата на споразумението. Новината за него идва на фона на нарастващите политически, търговски и военни отношения между Москва и Техеран, на които Съединените щати гледат със загриженост.

Русия посочи, че външните министри на двете страни са се договорили в телефонен разговор вчера да ускорят работата по споразумението, което е във "висока степен на готовност".

Миналата седмица президентът Владимир Путин проведе петчасови разговори в Кремъл с иранския президент Ебрахим Раиси.

Подобно на Северна Корея, чийто лидер Ким Чен-ун се срещна с Путин в Далечния изток на Русия през септември, Иран е отявлен враг на САЩ и може да предостави на Москва военна техника за войната ѝ в Украйна, в която Русия често използва ирански дронове.

Миналия месец Кремъл заяви, че Русия и Иран развиват отношенията си, "включително в областта на военно-техническото сътрудничество", но не коментира предположението на Белия дом, че Иран може да обмисля да предостави на Русия балистични ракети.

Иран е основният поддръжник на врага на Израел - "Хамас".

В неделя израелският премиер Бенямин Нетаняху разговаря по телефона с Путин и изрази "твърдо неодобрение" на "опасното" сътрудничество на Русия с Иран.

Иранските власти заявиха, че военното сътрудничество с Русия се разширява с всеки изминал ден. Миналия месец Техеран обяви, че е финализирал договореностите Русия да му предостави изтребители Су-35, щурмови хеликоптери Ми-28 и самолети за обучение на пилоти Як-130.