Русия и Иран ще строят обща жп линия

Русия
13:24 - 17 Май 2023
2866
Русия и Иран ще строят обща жп линия

Русия и Иран се споразумяха за изграждане на железопътна линия като част от международен транспортен коридор Север-Юг, съобщава "Ройтерс".

Руският президент Владимир Путин и неговият ирански колега Ебрахим Раиси наблюдаваха чрез видеовръзка подписването на споразумението.

Железопътната линия Рашт-Астара се счита за важна връзка в коридора, предназначен да свърже Индия, Иран, Русия, Азербайджан и други страни по суша и море - маршрут, който според Русия може да съперничи на Суецкия канал като основен глобален търговски път.

"Уникалната транспортна артерия Север-Юг, част от която ще стане железопътната линия Рашт Астара, ще помогне за значително разнообразяване на глобалните транспортни потоци", подчерта той.

Той посочи и че железопътната линия с дължина 162 км по крайбрежието на Каспийско море ще помогне за свързването на руските пристанища на Балтийско море с иранските пристанища в Индийския океан и Персийския залив.

"Несъмнено това споразумение е важна стратегическа стъпка за сътрудничеството между Техеран и Москва", потвърди Раиси.

Русия и Иран бяха принудени да укрепят политическите и икономическите си отношения заради наложените им икономически санкции от Запада, които и двете страни считат за неоправдани.

След Ислямската революция от 1979 г., която свали от власт подкрепяния от САЩ шах Мохамад Реза Пахлави, икономиката на Иран беше осакатена от поредица от санкции. Ислямската република притежава около 1/4 от петролните резерви на Близкия изток.

Западът наложи редица ограничения и върху ядрената програма на Иран, а Русия беше санкционирана поради действията си в Украйна.