Русия и Израел обединяват силите си срещу COVID-19

Участниците в срещата са обменили съответните данни за епидемиологичната обстановка

Русия
08:44 - 21 Ноември 2021
2487
Русия и Израел обединяват силите си срещу COVID-19

Федералната служба за защита на правата на потребителите и благосъстоянието на човека на Русия (Роспотребнадзор) и израелското министерство на здравеопазването ще създадат специална работна група за борба с коронавирусната инфекция. 

Ръководителят на Роспотребнадзор Анна Попова е провела разговори в Москва с делегация от Израел относно сътрудничеството в областта на превенцията и контрола на инфекциозни заболявания, включително коронавирус. В израелската делегация са участвали министърът на туризма Йоел Развозов, ръководителят на щаба за борба с коронавирусната инфекция професор Салман Зарка и директорът на отдела по лабораторна диагностика на Министерството на здравеопазването на Израел Ишай Руф.

Участниците в срещата са обменили съответните данни за епидемиологичната ситуация в Русия и Израел и циркулиращите варианти на коронавирус.

Чуждестранната делегация е „отбелязала широкото покритие на тестването за Ковид-19 в Русия и високото ниво на лабораторна диагностика, което дава възможност да се получат резултатите от PCR теста в рамките на 24 часа, както и да се извърши секвениране на щамове, което е особено важно във връзка с появата на нови вариации на коронавирусите."

„Предвид голямото количество натрупани данни в Русия и Израел за противодействие на COVID-19, е постигнато споразумение за създаване на специална работна група по въпросите на епидемиологията на новата коронавирусна инфекция“, съобщава Роспотребнадзор.

Отделно са били обсъдени въпросите за ваксинацията срещу коронавирус. Страните са отбелязали, че само такава мярка може да спре пандемията и да предотврати тежко протичане на заболяването. „Благодарение на широкомащабната ваксинация Израел успя да избегне блокирането по време на четвъртата вълна на нарастване на заболеваемостта (почти 70% от общото население е ваксинирано в страната)“, посочват от Роспотребнадзор.