Русия и Китай стартират нова ера в отношенията си

Актуални новини
08:27 - 17 Май 2024
2326
Русия и Китай стартират нова ера в отношенията си

След като се разбра с китайския си колега Си Цзинпин за "новата ера“ на стратегическото партньорство, руският президент Владимир Путин днес ще  подчертае засилващото се значение на търговията по време на изложение в Североизточен Китай, съобщи Ройтерс.

Путин приключва двудневното си посещение в Китай в Харбин, провинция Хейлунцзян, която има отдавнашни търговски и културни връзки с Русия, посещавайки Руско-китайското изложение и форум за междурегионално сътрудничество. 

Сблъскал се с политическа изолация и западни санкции заради инвазията в Украйна, Путин все повече се обръща към Китай за подкрепа на военната икономика.

Путин и Си подписаха вчера общо изявление, което приветства "новата ера“ в отношенията между двете страни, изправяйки се срещу САЩ по редица въпроси, свързани със сигурността и икономиката.

"Китайско-руските отношения днес са заслужени с труд и двете страни трябва да ги ценят и подхранват“, заяви Си на Путин. "Китай има волята заедно да постигнем развитието и обновяването на нашите страни и да работим заедно за поддържането на справедливостта по света“, допълни той.

Общото изявление разкрива "безграничното партньорство“, което двамата обявиха през февруари 2022 г., дни преди Путин да изпрати десетки хиляди войници в съседна Украйна.

Пекин помага на Москва, предоставяйки технологии, свързани с ракетите и дроновете, сателитни изображения и машинни части, съобщиха миналия месец американски официални лица, макар Китай да казва, че не изпраща въоръжение на която и да е от страните, допълва Ройтерс.

Агенцията съобщава, че изолацията на Русия от другите страни засилва търговията ѝ с Китай, която скочи с 26,3% миналата година и достигна до рекордните 240,1 млрд. долара според данните на китайските митници. Русия задмина Саудитска Арабия като основен източник на суров петрол за Китай.

Днес китайският вестник "Глобал Таймс“ посочи значението на засилващите се търговски връзки за по-широкото партньорство, заявявайки, че за последните 13 години Китай е най-големият търговски партньор за Русия.

По време на пътуването си Путин е придружен от значителна делегация, включваща финансовия министър Антони Силуанов, управителят на Централната банка Елвира Набиулина, ръководителите на големите руски банки, на енергийните гиганти "Новатек“ и "Роснефт“.

В навечерието на посещението на Путин в Пекин Московският държавен университет "Ломоносов" и Пекинският университет създадоха Руско-китайския институт за фундаментални изследвания, като подписаха съответния меморандум, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на руския университет. Инициативата "ще обедини водещите научни сили на двете страни чрез тясно сътрудничество и обмен", се казва в изявлението на университета.