Русия и Китай заедно строят научна база на Луната

През 2026-2030 г. са планирани две мисии за тестване на технологиите за кацане

Русия
11:49 - 21 Декември 2022
1976
Русия и Китай заедно строят научна база на Луната

Русия и Китай подписаха споразумение за изграждането на международна научна лунна станция. Това обяви ръководителят на руската космическа агенция "Роскосмос" Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

"След подробен анализ на зоната за кацане чрез автоматични сонди, вземане на почвени проби и изследвания за наличието на вода, ще преминем към следващата фаза -най-вероятно в тесен контакт с нашите китайски партньори това ще включва изграждането на бъдеща лунна база. Буквално съвсем наскоро подписахме споразумение с китайската страна за съвместна работа в тази област", посочи той.

"Роскосмос" и Китайската национална космическа администрация (CNSA) представиха пътна карта за международна научна лунна станция на Глобалната конференция за изследване на космоса (GLEX 2021) в Санкт Петербург през юни 2021 г.

Съгласно пътната карта се очаква изграждането на лунната станция да приключи до 2035 г.

През 2026-2030 г. са планирани две мисии за тестване на технологиите за кацане и доставка на товари и транспортирането на проби от лунния грунд до Земята. Предвижда се развитие на инфраструктура в орбита и на повърхността на Луната през 2031-2035 г., по-специално на комуникационни системи, електроенергия, изследователско и друго оборудване.

Транспортната инфраструктура на станцията ще включва изследователски и обслужващи лунни роувъри, както и скачащ робот.

Двете страни също възнамеряват да оборудват станцията и с няколко умни минироувъра, които да изследват повърхността на Луната.