Русия и КНДР се споразумяха да разширят двустранното си сътрудничество

Русия
15:07 - 17 Ноември 2023
2468
Русия и КНДР се споразумяха да разширят двустранното си сътрудничество

Москва обяви, че Русия и Корейската народнодемократична република (КНДР) планират да засилят своите двустранни връзки в областта на проучванията в севернокорейски води за залежи на нефт и природен газ, съобщи ДПА.

Руският министър на природните ресурси и екологията Александър Козлов заяви днес, че на заседание на представители на правителствата на двете държави е било постигнато двустранно споразумение. Освен това Москва и Пхенян планират проучвания за залежи на злато и други полезни изкопаеми.

Целта е да се изградят "всеобхватни силни връзки", заяви Козлов в контекста на обвиненията, че Северна Корея снабдява Русия с оръжия за пълномащабната ѝ инвазия в Украйна. Министърът допълни, че се е обсъждало и увеличаване на руските доставки на брашно, царевица и соеви продукти за КНДР.

По данни на ООН зърнените запаси на изолираната Северна Корея са достигнали критични нива, а в медиите се появяват информации за глад в страната. Козлов не уточни какво ще достави КНДР на Русия в замяна на хранителните продукти.

Руският президент Владимир Путин прие севернокорейския лидер Ким Чен-ун на посещение през септември. По време на петдневната си визита Ким посети редица военни обекти, но нито една от двете държави не обяви за каквото и да е военно споразумение.