Русия и Украйна обявиха размяна на военнопленници

Украйна
17:51 - 06 Юли 2023
1973
Русия и Украйна обявиха размяна на военнопленници

Русия и Украйна обявиха размяна на военнопленници в четвъртък, при което 45 военнослужещи от всяка страна бяха върнати в своята родина, предава "Ройтерс".

Министерството на отбраната на Русия потвърди, че 45 руски войници бяха освободени от украински затвори, докато началникът на кабинета на президента на Украйна, Андрий Ермак, съобщи, че 45 украински войници и двама цивилни са били върнати в Украйна.

В публикация в приложението за съобщения Telegram Ермак каза, че някои от освободените са се сражавали в Мариупол и завода за стомана Азовстал в южния град, а други са се сражавали на фронтовата линия другаде.

"Всеки от тях е герой", каза Ермак.

Украинският омбудсман по правата на човека Дмитро Лубинец каза, че повечето от освободените са "сериозно ранени" и всички ще преминат рехабилитация.

В отделна публикация Ермак каза, че на две деца на шест и на 10 години е било разрешено да се върнат в Украйна след освобождаването на майка им, военен медик, миналия октомври.

Русия и Украйна периодично са си разменяли групи пленници в хода на войната, която е вече 17-ти месец.

Лубинец каза, че 2576 украинци са били освободени при размяна на затворници от началото на пълномащабното нахлуване на Русия в нейния съсед през февруари 2022 г.