Русия, Иран и Турция се разбраха за Сирия

Москва, Техеран и Анкара са гаранти на т. нар. „Астанински процес“

Актуални новини
09:41 - 21 Декември 2018
1785
Русия, Иран и Турция се разбраха за Сирия

Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция обявиха днес в Женева, че новата сирийска конституционна комисия трябва да се събере в началото на следващата година и с това да започне жизнеспособен политически процес за мир, предаде "Ройтерс".

В съвместно изявление, прочетено от руския външен министър Сергей Лавров след срещата им със специалния пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, тримата посочват, че новият орган "трябва да работи на основата на усещане за компромис и конструктивно участие".

Де Мистура не присъства на тяхната пресконференция и говори отделно пред репортерите.

В съвместното изявление се казва, че Москва, Техеран и Анкара, които са страни гаранти на т. нар. "Астанински процес", дават положителна оценка на резултатите от консултациите за състава на конституционната комисия. 

"Министрите представиха позитивните резултати от своите консултации със страните в конфликта в Сирия по състава на конституционната комисия", се посочва в текста.

Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция са потвърдили решимостта си да съдействат конституционната комисия да започне работа.