Русия иска България да изгони НАТО

Общество
11:27 - 21 Януари 2022
3383
Русия иска България да изгони НАТО

Руските предложения за получаване на гаранции за националната ѝ сигурност по подразбиране означават извеждане на войските на НАТО от България и Румъния, заяви руското външно министерство, цитирано от РИА "Новости".

По принцип това не е новина, тъй като още в средата на декември Москва включи сред исканията си оттеглянето на военната инфраструктура на алианса до границите, на които беше разгърната през 1997 г., т.е. преди да започне разширяването със страни от бившия Варшавски договор. България е член от 2004 г.

Агенцията цитира отговор на писмени въпроси, изпратени до проведената преди седмица годишна пресконференция на външния министър Сергей Лавров.

В него се казва: "Става дума за извеждане на чуждестранните сили, техника и въоръжение, както и други стъпки с цел завръщане към конфигурацията от 1997 г. на територията на страните, които не са били членки на НАТО към посочената дата. Такива страни са и България, и Румъния".

Не ясно кой е задал въпроса и как точно, но руското външно министерство уточнява, че точката в предложенията за споразумение с НАТО съвсем съзнателно и пределно ясно е използвана тази формулировка.