Русия иска буферна зона в Украйна

Украйна
14:03 - 18 Март 2024
7565
Русия иска буферна зона в Украйна

Кремъл заяви в понеделник, че единственият начин да се защити руската територия от украински атаки е да се създаде буферна зона, която да постави руските региони извън обсега на украинския огън, предава "Ройтерс".

Кремъл коментира, след като президентът Владимир Путин повдигна възможността за създаване на такава зона в реч след преизбирането си в неделя.

В разговор с репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза:

"На фона на украинските атаки с дронове и обстрела на нашата територия: обществени съоръжения, жилищни сгради, трябва да се вземат мерки за обезопасяване на тези територии.

"Те могат да бъдат защитени само чрез създаване на някакъв вид буферна зона, така че всяко средство, което врагът използва, за да ни удари, да е извън обсега."

След като спечели преизбирането, Путин каза, че не изключва създаването на такава буферна зона.

"Не изключвам, имайки предвид трагичните събития, които се случват днес, да бъдем принудени в един момент, когато сметнем за подходящо, да създадем определена "санитарна зона" на териториите, които днес са под киевския режим", каза Путин.

Путин отказа да даде повече подробности, но каза, че такава зона може да е достатъчно голяма, за да спре оръжия, произведени в чужбина, да нанасят удари по руска територия.

Той направи коментара, след като беше попитан дали смята за необходимо Русия да превземе Харковска област на Украйна, която граничи с Белгород, руска провинция, която е подложена на редовни атаки от силите на Киев от 2022 г.

Руските сили първоначално се опитаха да превземат Харковска област през февруари 2022 г., но бяха отблъснати от по-голямата част от района при украинска контранастъпление през септември същата година.

През септември 2022 г. Русия заяви, че е анексирала четирите украински области Луганск, Донецк, Запорожие и Херсон, въпреки че не контролира напълно нито една от тях.

Украинското ръководство заяви, че анексирането на Русия е незаконно и че няма да спре, докато до последния руски войник не бъде изгонен от украинска земя.